Malatya'da monilya ve çil tehlikesi!

Malatya'nın önemli geçim kaynağı olan kayısıda, çiçeklenme dönemiyle birlikte monilya (çiçek yanıklığı) ve çil hastalıkları görülmeye başlandı.

Malatya'da monilya ve çil tehlikesi!
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, yaptığı açıklamada, son günlerdeki aşırı yağış ve nemli havanın bu hastalıkların yaygınlaşmasına zemin hazırladığını belirtti. Özcan, yaprak delen (çil) ve monilya hastalığına karşı bilinçli ve etkili mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Erken Müdahale Hayati Önem Taşıyor

Özcan, Malatya'nın en önemli tarımsal ihraç ürünü olan kayısının kalitesi ve ağaç veriminin bu hastalıklardan olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti. Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve döneminde rastlanan bu hastalıkların, kayısı ağaçlarında ve dolayısıyla rekoltede ciddi kayıplara yol açabileceğini ifade etti. Özcan, monilyanın kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademde de görülebildiğini hatırlatarak, hastalığın çiçekler kuruyana kadar ilerlediğini ve kurumuş dallar meyve bağlamadığını söyledi.

İlaçlama İçin Kritik Dönem

Monilya hastalığına karşı ilaçlama için çiçeklerin yüzde 5-10'u açtığı birinci ilaçlamanın, yüzde 90-100'ü açtığında ise ikinci ilaçlamanın yapılması gerektiğini vurgulayan Özcan, 

"Kayısı ağaçlarında ciddi zarar veren bu iki hastalığa karşı yaprak delen de denilen çil hastalığı da görülmektedir. Bu hastalık ağaçların yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallarında belirtileri oluşturmaktadır. Genç yapraklarda başlangıçta bir milimetre çapındaki yuvarlak-kırmızı lekeler daha sonra kahverengine dönüşür. Zamanla yapraklarda delikler oluşur. Çil hastalığı ayrıca kayısı çağlaları üzerinde 1-2 milimetre çapında siyah iğneli şeklinde lekeler oluşturur," 

şeklinde konuştu.

Özcan, monilya ve çil hastalıklarıyla yapılan ilaçlamanın bu hastalıklardan korunma amaçlı olduğunu ve kayısı üreticilerinin hiçbir zaman unutmaması gerektiğini altınını çizdi.

Bilinçli ve Zamanında Mücadele Şart

"Yani ağaçların monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır," diyen Özcan, 2025 yılında kayısı ağaçlarının çiçeklenme ve küçük meyve döneminin oldukça yağışlı geçmesi ve değişimlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini dikkate alarak, üreticilerimizin çil ve monilya hastalıklarına karşı dikkatli olmaları, kayısı ağaçları hastalığa yakalanmadan, zamanında ve doğru ilaçlama mücadele etmeleri büyük önem taşımaktadır. Kayısı Üreticilerimiz Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak yaş ve kuru kayısı ihracatına mani olmayacak ilaçlarla ve kalıntı bırakmayacak dozlarda ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir,"

 ifadelerini kullandı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
DOLAR/TL 38,447 %0.03
EURO/TL 43,934 %-0.03
ALTIN/GR 4.114,349 %-0.44
BIST 100 9.306,96 %-1.33
ALTIN/ONS 3.325,95 %-0.54
BITCOIN 95.247,870 %0.80
DOLAR/TL (ser.) 38,390 %-0.03
EURO/TL (ser.) 43,500 %0.05
İmsak 03:53
Güneş 05:26
Öğle 12:29
İkindi 16:16
Akşam 19:23
Yatsı 20:49