Malatya’nın yeniden inşası için TOKİ, Emlak Konut, Yerinde Dönüşüm, Kentsel Dönüşüm süreçlerinin hızla devam etmesi, hafriyat ve enkaz miktarlarının artması ile birlikte hafriyat sahasına günlük 1100 ila 1200 kamyon hafriyat taşınıyor.
Yaşanan depremler sonrası 11 milyon ton enkaz atıklarının depolandığı Şehir Mezarlığı defin alanındaki hafriyat sahasında oluşan çevre kirliliğinin önlenmesi ve bu alanda depolanan tüm enkazların tekrardan geri kazanımı ve geri dönüşüm malzemelerinin (Demir, Alüminyum, Bakır, ahşap, elektrik ve elektronik eşyalar, tekstil) ekonomiye kazandırılması, hacimsel atıkların ayrılması sonucu oluşan beton atığının agregaya çevrilerek tekrardan kullanılması için Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından 10 milyon Euro finans desteği ile kurulacak olan tesisle enkaz atıklarının geri kazanımı sağlanacak.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Şehir Mezarlığı’ndaki defin alanının bir kısmının enkaz ve hafriyat depolama alanı olarak kullanıldığını ifade ederek, "Burası 450 dönümlük bir alan. Bu alanda enkaz ve hafriyat depolaması yapılıyor. 7 milyon ton enkaz var. Şehirden buraya günde 1100-1200 kamyon hafriyat geliyor. O ara enkazların kaldırılması için can havliyle biraz daha dağınık bir vaziyette depolandı. Buraların rehabilite edilmesi gerekiyor. Bu alandaki molozların ayrıştırılması gerekiyor. Şimdi bu yetkiyi AFAD bize verdi. Belediye olarak biz temizleyeceğiz. Burada üç alan var. Alanın bir tanesi büyük yığın belediyemizin MESTON şirketi aracılığıyla ayrıştırma yapacağız. Mecliste bunu daha yeni geçirdik. MESTON burayı ayrıştırarak. Hafriyatın üçte birini de Avrupa Birliği’nden aldığımız fon ve hibeler var. Bu hibeler neticesinde konkasör şantiyesi kuracağız. Aynı zamanda hem demir ayrıştırılırken oradaki molozda bertaraf edilerek yol ve çeşitli altyapıda kullanılacak. 78 tane rezerv alanımız var. Buralarda çok ciddi anlamda hafriyat çıkıyor. Bu hafriyat diğer moloz gibi çok karmaşık ya da içinde her türlü malzeme yok sadece temiz toprak. Bu toprakta bir alanımızda orayı da rehabilite edeceğiz. Tabii demiri aldıktan sonra kalan toprak ve molozları uygun alanlara serip, üzerini temiz toprakla örtüp, düzenli hale getireceğiz. Birde şunu söyleyeyim; burası neredeyse şehir içinde kalacak. Zaten defin alanımızda azaldı. Bu amaçla biz, şu anda şehrin birçok noktasında yeni döküm alanları araştırıyoruz. İnşallah belirlediğimiz alanlar yeni döküm sahalarımız olacak” diye konuştu.
Er, 10 milyon Avrupa Birliği'nden gelecek 10 milyon Euro'luk kaynakla konkasör şantiyesi kurularak, alana gelen hafriyat ve enkazın ayrıştırılacağını kaydetti.