Köy Enstitüleri 85 Yaşında: Aydınlanmanın Köydeki İzi

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (EĞİTİM SEN) Malatya Şubesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 85. yıl dönümünde panel düzenledi. Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları, panelde yaptığı konuşmada Köy Enstitülerini "Cumhuriyetin köyden başlayan aydınlanma yürüyüşünün adı" olarak nitelendirerek, bu modelin Türkiye'nin eğitim tarihinde silinmez bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Köy Enstitüleri 85 Yaşında: Aydınlanmanın Köydeki İzi
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Eğitim Sen Malatya Şubesi Kōy Enstitülerinin kuruluşunun 85. yıldönümü nedeniyle panel düzenledi. Prof. Dr. Mehmet Üstüner’n davetlisi olduğu panele eğitim emekçileri katıldı

EĞİTİM SEN Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları dün yapılan panelde köy enstitülerini “Cumhuriyetin köyden başlayan aydınlanma yürüyüşünün adı” olarak tanımladı.

Millioğulları, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'nin eğitim tarihinde özgün niteliklerini sonsuza kadar taşıyacak olan köy enstitüleri, yalnızca bir eğitim reformu olarak değerlendirilmemelidir. Anadolu'nun dört bir yanındaki köy çocuklarına yalnızca okuma yazma öğretmekle yetinmeyen; onları üretmenin, birlikte yaşamanın, düşünmenin ve sorgulanın öznesi haline getiren bir model yapısını inşa ettiği unutmadan değerlendirilmelidir. Bu yönüyle beraber köy enstitüleri Cumhuriyetin köyden başlayan aydınlanma yürüyüşünün adıdır.”

Bu modelin düşünsel temelleri kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim ve kalkınma vizyonuyla atılmıştır. Cehaleti bireysel bir eksiklik olarak görmekten ziyade, toplumsal ilerlemenin en büyük engeli olarak değerlendiren Mustafa Kemal 1 Mart 1922'de yaptığı meclis açılış konuşmasında kullandığı ifadeler nitekim köy enstitülerinin fikri temelini oluşturmaktadır.”

Köy Enstitülerinin, cumhuriyet yaratma projesi olduğunu burgulayan Millioğulları, 

“Hasan Ali Ali Yücel'in siyasal vizyonu ve İsmail Hakkı Tonguç'un eğitim anlayışıyla şekillenen bu model, aynı zamanda bir cumhuriyet yurttaşı yaratma projesidir. Daha yenide bahsettiğimiz gibi, köy enstitüleri sadece bilgi aktarımı değil; sorumluluk, işbirliği, yurttaşlık bilinci, doğa ile uyum, kolektif üretim gibi çok yönlü değerleri içeren bir eğitim felsefesini hayata geçirmiştir.” 

Dedi.

Millioğulları, 

“Bugün yaşadığımız krizleri, toplumsal eşitsizlikleri ve kırsal yoksulluğu tartışırken, Köy Enstitülerinin bize bıraktığı mirasa yeniden bakmak, bugünün eğitim sorunları içinde, bu modelin bize hala ne söylediğini, neyi yeniden düşünmemizi önerdiğini birlikte değerlendirmek istiyoruz.”

 Diye konuştu.

 

 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
DOLAR/TL 38,415 %0.20
EURO/TL 43,760 %-0.02
ALTIN/GR 4.100,030 %-0.72
BIST 100 9.432,55 %-0.61
ALTIN/ONS 3.319,32 %-0.91
BITCOIN 95.022,450 %1.63
DOLAR/TL (ser.) 38,400 %0.10
EURO/TL (ser.) 43,480 %0.18
İmsak 03:57
Güneş 05:28
Öğle 12:29
İkindi 16:15
Akşam 19:21
Yatsı 20:46